Ville du hatt noen andre til å velge ut kjøkken for din bolig? Da gjorde nemlig en bostedsforening i begynnelsen av 90-tallet i Göteborg. Skap, kjøkken og bad ble renovert og alle leilighetene fikk identiske kjøkken.
Når Hannah og Erik flyttet inn i sin leilighet i denne bostedsforeningen i 2014 kjente de at det var tid for å bytte ut kjøkkenet.
– Kjøkkenet som stod der var ikke så funksjonelt. Det fantes knapt noen arbeidsflater og kjøleskapet stod nesten i gangen forteller Hannah.
Huset er bygget i 1906 og ligger i Majorna, Göteborg. I området rundt finnes unge mennesker og barnefamilier. Det er et trendy område. Sammenlignbart med “Söder” i Stockholm. Her finnes sameier blandet med utleieenheter. Både eldre og nyere hus.
“ATT DET ER LAGET AV MASSIVT TRE OG DERMED ER SLITESTERKT ER VIKTIG FOR OSS.”
Hannah og Erik ville ha et kjøkken som matchet leiligheten bedre, et kjøkken som gjerne hadde en rustikk og spesialbygd følelse. Etter å ha lett rundt på nettet – fremst Pinterest og Instagram – møtte Hannah på SKANDINAVISKE SHAKERKJØKKEN som kjentes rett.
Lysgrå kjøkken og treknopper
– At det er laget av massivt tre og dermed er slitesterkt var viktig for oss. Det er ikke et kjøkken de neste eierne vil endre eller kaste ut, mener Hannah. Det kommer til å holde lenge, både fra et stilmessig og et holdbarhetsperspektiv.
Fargen de valgte på kjøkkenet er fra Skandinaviske Shakerkjøkkens basistilbud og kalles “Dimgrå”. Benkeplatene er av eik og til det matcher de umalte treknoppene fint.
Bord, stoler og lampe er vintagefunn. Til og med vasen som antagelig er en gammel kjemikolbe er også funnet brukt.
Tanker om planlegging av kjøkkenet
Paret hadde en skisse over hvordan de ønsket sitt nye kjøkken skulle se ut men fikk siden hjelp av Skandinaviska Shakerkjøkken med å finpusse plantegningen og legge til detaljer for oppbevaring.
– Vi fokuserte mye på skuffer i stedet for skap, for vi liker godt overblikk som man får i en skuffe
Både oppvaskmaskin og kjøleskap er integrerte – de har fronter i samme tre og farge som kjøkkenet – noe som det tidligere kjøkkenet definitivt ikke hadde.
“VI FOKUSERTE MYE PÅ SKUFFER I STEDET FOR SKAP.”
– Det blir en stilren og enhetlig følelse mener Hannah. Før visste jeg ikke hvordan det skulle fungere med fronter, men det passer virkelig bra!
Den vanskeligste avgjørelsen var hvordan de skulle kombinere vask og benkplate.
– Først var vi inne på sten, men kjente etter hvert at vi ønsket en eikeplate. Men rundt vasken ville vi ha en avlastningsflate i rustfritt stål, sier Hannah.
– Først visste vi ikke helt hvordan vi skulle kombinere de to flatene, legger Erik til. Men vi fikk god hjelp med planleggingen, og resultatet ble bra og funksjonelt.
Ekstra dyp benkplate
Ett valg som paret er ekstra fornøyd med er benkplaten som er 10 cm ekstra dyp som skaper enda større arbeidsflate. 60 cm er det som ellers er standard.
– Kan man ha 70 cm så skal man ta det, sier Erik.
“VÅRT KJØKKEN KAN VI MALE OM OG FORANDRE UTEN PROBLEMER.”
En annen detalj de trekker frem er tilpasningsmulighetene rundt kjøkkenet.
– Et maskinlaget kjøkken med sponplater og laminat kan man ikke endre eller lage om på om det trengs. Vårt kjøkken kan vi male og forandre uten problemer, sier Erik.
– For eksempel har vi allerede nå gitt benkplaten litt ekstra kjærlighet med å olje den inn for å få en spesiell finish, legger Hannah til.
De har til og med flyttet et hylleplan i et skap fordi de høyeste vinglassene skulle få plass. Erik forteller:
-Vi tenkte ikke på den måten når vi tegnet opp kjøkkenet, men det var ikke noe problem å endre det i etterkant. Det er jo det som er så bra når kjøkkenet er av massivt tre! Det går å gjøre slike forandringer i etterkant om man ønsker det.