fbpx
Bestill
brosjyre
×

Hva er et shakerkjokken

HVA ER ET SHAKERKJØKKEN?

— Om shakerstilen

Undergangen er nær! Men først skal vi lage vakre kjøkken.

Shakers filosofi har å bygge et himmelrike på jorden. De drev en religiøs bevegelse med to overbevisninger: Den ene var at undergangen var nær. Den andre var at det var viktig å ha full orden frem til undergangen kom.

Ærlighet. Funksjon. Enkelhet.

Shakersnekkerne bygget sine egne møbler og sine egne hus. De perfeksjonerte også verktøy, slik som sirkelsagen. De var kjent for å være svært flinke håndtverkere.
Shakers filosofi beveget seg rundt tre begreper: Ærlighet. Funksjon. Enkelhet.
Da de bygget møblene sine ble konsekvensen at de unngikk dekorative utsmykninger. De fokuserte på form og proposjoner, ofte med kreative løsninger som ga ekstra funksjonalitet.
Uten at det egentlig var meningen så skapte de en unik estetikk. Stramt, asketisk, vakkert.
Shakers bevegelse er nesten utdødd, men deres estetikk lever ennå. Den spilte en rolle under funkisens tilblivelse på 1930-tallet, og den har influert en rekke møbeldesignere gjennom årenes gang.

Fargeskalaen

Fargeskalaen i shakerkjøkken er hentet fra shakerbevegelsens kjærlighet til naturen. Shakertilhengerne laget fargene sine av forskjellig type leire, og dette har inspirert dagens fargepalett.
Skandinaviske Shakerkjøkken har seks basisfarger i sitt sortiment. Se dem HER.

Massivt tre

Shakerne likte altså tre. Men der hvor andre snekkere importerte eksotiske treslag så valgte shakersnekkerne å bruke lokale treslag, slik som lønn, seder, kastanje, bjørk og eik. Som følge av den samme filosofien bygger vi våre KJØKKEN i furu. Det samme materialet som skandinaviske snekkere har bygget møbler av i århundrer.

Passer et shakerkjøkken i ditt hjem?

Shakerestetikkens mangel på spesielle detaljer – alt er strippet ned og rent – gjør den til en tidløs stil.
I England, der shakerkjøkken er vanligere, har de ofte et mer landlig uttrykk – rustikt og skikkelig. Vår skandinaviske variant er nettere og mer moderne.
Et shakerkjøkken kan gjerne blandes med klassiske elementer, slik som trepanel, eller mer moderne materialer slik som benkeplater og gulv av stein.
Av den grunn er et shakerkjøkken riktig for nesten ethvert hjem. Ikke bare fordi det er vakkert, men fordi det også finnes en fascinerende historie å fortelle middagsgjestene dine.
Mer informasjon om shakerbevegelsen og hvordan den har påvirket dagens kjøkkenestetikk finner du HER.

Shakerkjøkkenets kjennetegn

Shaker- skapdøren

Den typiske shakerskapdøren har fem deler. Fire deler i rammen og et “speil” i midten.

Døren er uten profilering – kantene er helt rette. Shakersnekkerne har bygget dørene på denne måten siden midten av 1800-tallet.

Fronter i linje med stommen

Skapdørene og frontene på skuffene er innfelt – de ligger i linje med stommen. Dette skaper en distanse mellom frontene, et stramt og vakkert uttrykk.

Våre shakerskjøkken, slik som shakerstilen generelt, mangler unødige dekorasjoner og ornamenter. Det er stilrent og enkelt. (Shakermedlemmene selv mente at ornament var unødvending, ja til og med syndig.)

Åpne hyller og løftehengsler

Typisk for shakerkjøkken er åpne hyller som komplement – eller erstatning – for høyskap. Dette gir et mer luftig uttrykk.

En annen viktig detalj med våre kjøkken er hengslene, som er av klassisk svensk modell – løftehengsler i ubehandlet stål med en konisk knopp – som males i samme farge som treverket.