I Malmö ved St:Knut har Fanny og Filip oppfylt drømmene sine da de pusset opp sin fine leilighet i 1930-tallshuset de bor i. Der finner vi dette fine, mørkegrønne Shaker-kjøkkenet i grunnfargen «Barrskog». De har laget en spesialløsning når det gjelder kjøkkenøya. På kjøkkenøysiden overfor kjøleskapet er det en åpen hylleløsning – perfekt for å plassere ting du vil ha lett tilgang til. De har også valgt å integrere et vinkjøleskap i kjøkkenøya
Vi tok en prat med Fanny og Filip under oppussingsprosessen deres, om deres oppussingsdrømmer og planer for 1930-tallsleiligheten i et verneverdig bolighus i Malmö.
Hva slags kjøkken var det i leiligheten før? Hvordan renoverer du en fredet bygning riktig?
Kjøkkenet er foreløpig ferdig, dette intervjuet ble gjort underveis i arbeidet. Derfor kan vi tilby både før- og etterbilder.
– Hei Fanny og Filip! Hva slags bolig har dere kjøpt?
– Vi så i over ett år etter en leilighet, gjerne en tredje som ikke trengte for mye oppussing. Vi endte opp med å forelske oss i en leilighet i et lite 1930-tallshus på S:t Knut i Malmö. Leiligheten bestod også av to ettromsleiligheter som ble bygget sammen til en større 2-roms leilighet. Så det endte likevel opp med å bli et oppussingsobjekt, og dessuten med ett rom mindre enn vi hadde sett for oss.
Vil du også pusse opp kjøkkenet ditt med oss?
Start med å skissere dine tanker, ideer og skriv inn riktige mål i vår kjøkkenplanlegger.
Kjøkkenplanleggeren fungerer kun på en datamaskin, ikke en mobil eller nettbrett.
– Hva vil du endre? Hva skal du pusse opp?
– Leiligheten vi kjøpte bestod altså av to små 1:ere som ble slått sammen til en 2,5-a ved å rive en liten vegg i hallen. Ellers var det ikke så mye annet som var tilpasset den større flaten. Kjøkkenet var fortsatt originalt siden 1936 og planløsningen lot definitivt mer å være ønsket. Leiligheten var i utrolig god stand, inkludert det gamle kjøkkenet, men for å bruke plassen måtte vi rive noen vegger og bygge et helt nytt kjøkken. Vi har også to supersmå bad som ikke er de mest praktiske, de fungerer foreløpig men neste steg blir nok å gjøre noe med dem også. Det er også mye arbeid i form av å legge om strøm, lage nye stikkontakter, trekke vann til kjøkkenet, lage nye oppbevaringsmuligheter, male om m.m. – som kan ses på som mindre endringer i sammenligning, men som tar mye tid og planlegging. Samtidig som vi gjør dette er vi i ferd med å bli enige med styret om hvor mye av loftet vårt vi kan kjøpe, så planen er at det skal bli en leilighet i flere etasjer i fremtiden! Det er imidlertid et større prosjekt som vi skal ta videre.
– Hvor i prosessen er dere nå?
– Vi er nesten klare! Hvis det noen gang blir… Gulvene skal repareres der vi måtte rive vegger for å få plass til nytt kjøkken, men ellers er den mest inngripende delen av oppussingen ferdig. Vi skal male et rom på nytt, men da gjenstår bare det morsomste, å få sette inn nytt kjøkken og innrede!
– Hva skal du gjøre selv og hva vil du ta hjelp av håndverkere til?
– Fra starten av hadde vi tenkt å gjøre mest mulig selv, men etter hvert som oppstarten av prosjektet trakk ut, vurderte vi om. Vi trengte fortsatt håndverkere til å drive strøm og vann, men også for å rive bæreveggen – så til slutt var det våre håndverkere som gjorde de mest omfattende endringene. De kjørte strøm, rev vegger, trakk vann, fikset overflatelag på tak og vegger og malte. Det vi har gjort selv er at vi har revet et par mindre vegger, fikset gammelt lister som skal settes tilbake og malt litt. Vi har også jobbet mye med å få tak i oppbevaringsløsninger fordi garderobene som var der fra starten er borte. Vi må derfor bygge plass til både garderober og hyller, men også ordne litt mer oppbevaring på badene våre. I tillegg har vi solgt alle møblene vi har og vi har en idé om at alt vi kjøper til leiligheten skal brukes i en eller annen form, så det går mye tid med å lete rundt etter møbler på loppemarkeder og auksjoner. Det tok også lang tid å få den rette følelsen på kjøkkenet, det er nok det vi har brukt mest tid på så langt faktisk.
“DET GAMLE KJØKKEN VAR IKKE SÅ PRAKTISK”
– Hva var den vanskeligste avgjørelsen å ta?
– Det var veldig vanskelig å begynne å rive. I en så gammel leilighet ligger det selvsagt en historie, og det er vanskelig å se innsikten i at man «ødelegger» noe som har eksistert så lenge. Spesielt kjøkkenet var vanskelig å kvitte seg med, det var bygget i massivtre som var i en så utrolig fin stand at det sikkert kunne holdt i hundre år til. Dessverre var det ikke så praktisk, spesielt nå som leiligheten har blitt større og det ikke er kjøkken for en 1. lenger. Så det var kanskje ikke rivingen som var det vanskeligste, men å finne et verdig alternativ å erstatte det med. Til slutt kom vi frem til at vi var helt sikre på at vi ville bygge nytt kjøkken i heltre, å kjøpe et kastekjøkken hadde føltes direkte feil, men også at vi ønsket at det gamle kjøkkenet skulle brukes i et annet prosjekt.
“…HVIS VI MÅTTE GJØRE DET IGJEN VILLE VI ABSOLUTT TENKT PÅ MER.”
– Har dere noen tips så langt til andre som har drømmer om å pusse opp?
– Våg! Prøv deg frem, og la det ta tid. Vårt største problem har vært tid, og i motsetning til annen oppussing har vi det et TV-opptak vi er med på, hadde en litt mer definitiv deadline. Har du tid har du mulighet til å feile og prøve ulike løsninger, jeg tror også at vi hadde turt å gjøre flere ting selv hvis vi visste at vi hadde mer tid. Kostnaden blir også lettere å administrere dersom man deler opp alt i delprosjekter, noe vi heller ikke hadde mulighet til. Og så det viktigste av alt; prøv å pusse opp med respekt for både bygget og miljøet. Dersom det er mulig å gjenbruke materialer, gjør det, eller selg/gi bort til andre som pusser opp. Trenger du noe nytt, sjekk brukt først, folk vil kvitte seg med alt fra maling til hele kjøkken, og må du kjøpe nytt, tenk nøye gjennom hva du kjøper og holdbarheten på det du bygger. Vi skal ikke si at vi har vært perfekte når det gjelder å følge dette i alle deler av oppussingen vår, men hvis vi måtte gjøre det om igjen, ville vi definitivt tenkt mer over det.
– Hva har vært viktigst for dere under oppussingen? Noe dere ikke har klart å gå på akkord med?
– Kjøkkenet. Helt sikkert. For oss er det kjøkkenet som lager eller knekker det endelige resultatet, med tanke på at det vil være synlig fra nesten alle sider av leiligheten. Vi vet ikke om det hadde vært noen forskjell på avgjørelsene våre hvis vi ikke hadde hatt et originalt kjøkken fra starten av, men allerede da vi så kjøkkenet som var her fra starten, forsto vi at vi måtte være veldig nøye med hvordan det nye kjøkkenet skulle bli. Ikke bare fra et bærekraftssynspunkt, men også at det skal være et kjøkken som passer inn i leilighetens stil.
“VIDERE ER DET VIKTIG AT DET BLIR RIKTIG, DET ER FORTSATT ET ROM DU BRUKER MYE TID I.”
– Hva tenkte dere da dere valgte nytt kjøkken? Hvor fant dere kjøkkeninspirasjon?
– Vi kollade efter inspiration hos olika företag och inspiratörer på sociala medier. Rätt snabbt kom vi överens om att det var ett shakerkök vi ville ha, men sen tillkommer ju val om färg, utförande, lådinredning, knoppar, material, företag osv. Det är många beslut att ta när det gäller ett kök! Det är dessutom viktigt att det blir rätt, det är ändå ett rum man spenderar mycket tid i och vi är dessutom väldigt intresserade av mat båda två. Sen ville vi som sagt att det skulle vara ett hållbart också. Målet var att bygga ett kök som skulle se lika fint ut efter 84 år som originalköket gjorde.
– Hva gleder dere er mest til nå?
– Vi har akkurat kunne flytte inn i leiligheten igjen etter 6 ukers botid hos våre respektive foreldre. Vi har til og med satt opp en julestjerne! Det har lenge vært målet. Nå som vi er tilbake i leiligheten er nok neste store mål å kunne legge seg på sofaen etter en arbeidsdag og ikke føle at man har mye å gjøre rundt maling, sliping, måling, planlegging eller kontakt ulike håndverkere. Vi eier ikke engang en sofa ennå! – så dessverre er det fortsatt et stykke igjen til det målet er nådd…
– Hvis du vil se mer av oppussingen din, hvor bør du lete?
Vi er på Instagram under navnet @skapabo, hvor vi prøver å oppdatere om alle større og mindre hendelser i oppussingen.
Vaskskapet og en front for oppvaskmaskin til høyre.
Til slutt sier Fanny og Filip dette om deres totalrenoverte kjøkken:
– Det viktigste for oss var å bygge et nytt kjøkken som kunne vare lenge. Heltre var et opplagt valg og ved hjelp av Skandinaviska Shakerkök kunne vi designe drømmekjøkkenet vårt. Den dekker hverdagens behov og nå tre år senere lukter den fortsatt friskt av tre når du åpner en skapdør, men fremfor alt vil den kunne vare lenge.
— Fanny & Filip, Malmö
Om det grønne shaker-kjøkkenet:
Kjøkkentype: Shaker kjøkken.
Kjøkkenet består av moduler som kan utforskes i kjøkkenplanleggeren. Kjøkkenøya har fått en spesialløsning På siden av kjøkkenøya som vender mot kjøleskapet er det en åpen hylleløsning – perfekt for å plassere ting du vil ha lett tilgang til. Ekteparet skisserte ideen sin og snekkeren gjorde deres ønsker til virkelighet.
Farge: “Barrskog”
Benkeplate: Ceasarstone i skyggen “Shitake” og kommer fra firmaet City Marmor i Arlöv.
Knotter og håndtak: Beslag Design
Vask: Nordi Tech
Blandebatteri og vaskemiddelpumpe: Primy.
Kjøle/frys: SMEG
Vinkjøler: mQuvée
Kjøkkenhette: Fjäråskupan og er av “blender”-modellen
Mikro, stekeovn og platetopp: Siemens
Vegghylle: Norrgavel (brunoljet eik)
Barkrakker: Källemo og kalt “Cobra”
Lampene over vegghyllen: Lampe Gras
Lampen over kjøkkenøya: Muta – modell “Ambit rail”
Instagram: @skabab
Foto & Text: Gina Mannberg för Skandinaviska Shakerkök
Styling: Julia Sjölin
På Swedenborgsgatan i Stockholm står dette lille blå shaker-kjøkkenet som består av fem moduler og åpne hyller.
Tidligere kjøkken
Neste kjøkken