Rent, naturlig og nydelig eller svært krevende, gulnende og lang tørketid? Det er mange tanker rundt linoljefarger. I ett forsøk på å skape klarhet snakket vi med Mikkel Selder, VD og grunnlegger av SELDER & CO. Med 35 år i bransjen er Selder ekspert på området med linoljemaling.
– Linoljefarge er et naturprodukt og en levende farge, forteller Mikkel Selder. Ettersom den er kjemikaliefri, og bare har en liten del løsemiddel er den også miljøvennlig. Dessuten etterlater linoljefarge bare en behagelig svak duft av linolje.
Linoljefarge har en gammel historie og brukes til og med i dag flittig i byggebransjen. Den består av en blanding av raffinert linolje og fargepigment som kvernes sammen . en metode for å blande olje og pigmenter.
Fargen, som kan males på nesten alle underlag trenger inn i underlagets porer og har en sterk dekkevne og beskytter bra mot fukt.
Finnes det noe man ikke kan male med linoljefarge?
– Det måtte vel være vanlige innendørsvegger. Det kan ville vise igjen hvor det er brukt kitt. Men helpussede vegger kan fungere fint å male.
Er det så kronglete sam mange tror å male med linoljefarge?
– Nei, det er ikke så vanskelig. Men det finnes variasjoner i anbefalt tørketid og tykkelse på lagene mellom du ulike merkene (se faktaruten nedenfor for anbefalinger for Selder & Co).
-For å få best mulig resultat anbefaler vi alltid at man begynner med grunning. Noen materialer suger mye farge og det kan også være bra å olje først. Etterpå maler man fargen med en bra syntetisk pensel og strever for å få så jevne lag som mulig.
– Arbeider du på store flater går det bra å bruke en rulle med korte børster. Og etterpå stryke over med pensel. Det går også an å sprutmale fargen
Med en ordentlig grunning dekker to malingsstrøk det meste. Penslene rengjøres med grovsåpe – tenk på å aldri la de stå i vann, for det ødelegger penslene.
– Ett tips är att ha ett par parallella penslar på gång samtidigt så att det alltid finns en torr pensel att arbeta vidare med om du håller på länge.
"INNENDØRS, FARGEN BEHOLDER FIN FOR MELLOM 30-40 ÅR UTEN VEDLIKEHOLD."
Stemmer det at fargen gulner med årene?
– Nja, det er slik at fargen gulner i mørke rom og lysner i dagslys, Men dette skjer over lang tid og er ikke noe man trenger å bekymre seg særlig mye for.
Forandringen i dagslys kommer av at UV-Stråler bryter ned bindemiddelet i fargen som bidrar til at den mister kulørglansen. Et lag olje løser dette problemet. Innendørs holder fargen seg fin i mellom 30 – 40 år uten vedlikehold, forutsatt at rommet har normalt dagslys.
Hovr sensitiv er de malte flatene?
– Linoljemalte flater tåler egentlig alt utenom starke alkaliske løsninger – væsker med høy ph-verdi, 10 og høyere. Det kan gi brannsår. Linoljesåpe skal absolutt ikke brukes på linoljefarge ettersom det løser opp fargen.
– Alle såper er i utgangspunktet alkaliske og skal ikke brukes. I stedet kan man rengjøre de malte flatene med et mildt rengjøringsmiddel som har lavt eller nøytralt ph-område. ph-verdi kan lese på pakningen.
“DET VAR FARGEINDUSTRIEN SOM LÆRTE FORBRUKERNE AT DET ER NORMALT Å MÅTTE MALE PÅ NYTT HVERT FEMTE ÅR.”
Om linoljefarge er bra på alle måter, hvorfor bruker ikke alle alltid linoljefarge?
– Det lurer vi også på! Ved endring til syntetiske farger på grunn av råvaremangel, var resultatet farger som var lette å male, noe som ble verdsatt av mange.
– Hva tenkte man ikke over når man gikk fra penetrerende farge til klistrende. Når fargen bare legger seg som et lokk blir det helt tett innenfor som kan lede til at det råtner.
– Det var fargeindustrien som lærte forbrukerne at det er normalt å måtte male hvert femte år og derimellom vaske fasaden sin for å holde de friske. Hadde man sagt det til mennesker på 20-tallet hadde de ikke akseptert det.