fbpx
Bestill
brosjyre
×

Hvordan påvirker kjøkkenet verdien på boligen?

Hvordan påvirker kjøkkenet verdien på boligen?

Hur påverkar köket en bostads värde? Vi tog ett snack med mäklaren PETER STARCK i Malmö för att få svar på frågan.

Hvordan påvirker kjøkkenet boligens verdi? Vi tok en prat med megleren PETER STARCK i Malmö for å få et svar på spørsmålet

 

Peter har vært megler hos ulike meglerfirma siden 2003 og arbeider nå for Bülow&Lind. Han har stor interesse for det historiske. Helt siden tenårene har han vært en flittig besøkende på auksjoner for å handle antikke møbler og han liker bygningsverdi og arkitekturhistorie. Derfor ønsket vi å snakke med han om eldre hus og nye kjøkken.

 

Så, hvordan påvirker egentlig kjøkkenet bostedets verdi? Peter svarer at boligprisen hovedsaklig påvirkes av tre faktorer:

 

– Når en kunde ringer for å spør om hva boligen er verd og jeg allerede kjenner til området stiller jeg tre spørsmål: Hvordan er kjøkkenet? Hvordan er badet? Hvordan er utsikten? Prisen påvirkes av de faktorene, i den rekkefølgen. Kjøkkenet er det viktigste, for det er dyrest.

 

Peter sier at ett kjøkken gjør en større forskjell dess dyrere boligen er. I en mindre leilighet blir vektstangen mindre.

Rett kjøkken til rett bolig

Øker alltid kjøkkenet verdien til boligen? Nja, ikke nødvendigvis. Peter forteller ett eksempel om en leilighet i en blokk bygd 1945 på Rådmannsgaten i Malmö

 

– Eieren av leiligheten hadde renovert leiligheten og tilbakestilt kjøkkenet til originalstil. Nå skulle han selge, og det viste seg at den nye kjøperen tenkte å rive ut kjøkkenet for å sette inn noe mederne. Jeg kunne ikke holde meg, jeg sa til kjøperen at de gjør en feil. Men det hjalp ikke.

“ETT MODERNE KJØKKEN TAPER VERDI FRA DAG TIL DAG.”

Var det et dårlig valg å montere inn et moderne kjøkken?

 

– Ja, absolutt! Et moderne kjøkken taper i verdi fra dag en. For det som er moderne i dag, kan plutselig bli umoderne i morgen. Det røde skinnende er kanskje ikke like kult om noen få år,… et originalkjøkken derimot, eller et kjøkken i tidstypisk stil, øker i verdi.

 

Hvorfor er originalstil bra for verdiøkningen?

 

– For men blir ikke lei av originalitet. Det kan aldri bli umoderne. Og det har ofte svært god kvalitet. Det blir bare vakrere med tiden. Jeg går ofte på auksjoner og jeg ser hvordan noen gjenstander selges gang på gang. De taper ikke verdien.

 

Så ett originalkjøkken er alltid bedre enn et nytt?

 

– Nja, unntaget er kjøkken som ble satt inn på 80- og 90- tallet. De er sjelden verdt å bevare. De er oftest av lav kvalitet og i dårlig stand.

 

Si at du har kjøpt en leilighet som må helrenoveres. Hvordan skal man da tenke om man ønsker å øke verdien av boligen?

 

– Jeg forteller ofte nye kjøpere at du bør investere i virkelige kjøkken. Og med det mener jeg kjøkken som harmoniserer med stilen av hjemmet. Noe fra samme tidsperiode. Det er alltid en god investering. Men mange er ikke klar over at du kan kjøpe periodespesifikke kjøkken, eller få håndverkere til å restaurere kjøkken.

“NOEN KJØKKEN JEG LYKKES I Å REDDE.”

– Noen ganger når jeg viser frem eldre boliger får jeg spørsmålet: “Hva ville det koste å erstatte kjøkkenet her?” Ofte ser de etter et originalt kjøkken. Men det er da varselklokkene mine oftest ringer. Jeg prøver å forklare at det er litt av historien til bygget, i håp om å redde kjøkkenet.

 

De gangene pleier Peter vanligvis forklare om hvor god kvalitet materialene de bygde kjøkkene av på 60 tallet.

 

– Folk har begynt å innse at de svært gamle kjøkken er verdt å bevare. Men det gjelder til og med kjøkken fra 60-tallet. I dag rives de stort sett ut.

 

Å renovere et kjøkken er et rimelig nytt fenomen:

 

– Frem til 80-tallet byttet folk sjelden ut kjøkkenet. De ble bevart slik de var. Men så kom en tid med eksplosjon i huspriser, og ideen at alt måtte være hvitt. Plutselig ble alt det gamle kastet ut. Og den tiden hadde vi ikke samme historien vi nå kan se til, om hvor feil det kan gå når folk hensynsløst renoverer.

 

– Men nå kommer motreaksjonen. Flere og flere ser verdien av å bevare det som det opprinnelig var. Når jeg er på visninger forteller jeg om historien og så hender det jeg lykkes i å omvende noen. Noen kjøkken har jeg klart å redde.

PETER STARCK, megler på Bülow&Lind i Malmö.