fbpx
Bestill
brosjyre
×

Hvitevarer for hvert kjøkken

Hvitevarer for hvert kjøkken

Et kjøkken er ikke et kjøkken uten hvitevarer. Du kan hakke, krydre og blande sammen ting men mye av matlagingens magi skjer med hjelp av hvitevarene. Og så trengs de også for oppbevaringen av ingrediensene.

Fremdeles er det mange kjøkkenkjøpere som venter til siste slutt med å plpanlegge hvitevarene på et nytt kjøkken. Det er litt synd synest Kristina Bååth, Sales Manager og kjøkkenspesialist på SMEG, Sverige. Her forteller hun hvorfor.

– Jeg pleier å anbefale at man ser over hvitevarebehovene og ønskemål allerede i starten av kjøkkenplanleggingen slik at man får et bilde av kostnadene og kan passe de inn i budsjettet. Dette gjelder spesielt for de som er matlagingsinteresserte – ellers er risikoen at man står der til slutt og ikke har råd til hvitevarene man ønsker seg.


Å kjøpe hvitevarer er dyrt, spesielt om man skal kjøpe alt nytt. Finnes det noen bra måte å prioritere?

– Tenk gjennom hva du synest er viktigst – bruker du ovnen mye eller steker du det meste? Kanskje vil du ha en platetopp som er 90cm bred i stedet for 60 cm? Er dere mange i familien kreves kanskje ekstra stort kjøleskap og fryseboks. Gå gjennom alle deler og tenk gjennom behovene.

Hvilke hvitevarer er nødvendig i et moderne kjøkken?

– Kjøleskap og fryseboks, seperat eller i kombinasjon er klart nødvendig. Så må man ha en ovn, en platetopp, mikrobølgeovn og oppvaskmaskin er basishvitevarer. Oppover det finnes det et hav av andre apperater for de som liker teknikk.

“DET BLIR OGSÅ MED POPULÆRT MED KOMBIOVNER – INTEGRERT OVN OG MICROBØLGEOVN.”

Hva finnes det av trender når det gjelder hvitevarer?

– For en stund siden så man at svært mange ovner var i arbeidshøyde. I dag prioriterer mange en større arbeidslate i stedet. Det er også mer populært med kombiovner – integrert ovn og mikrobølgeovn. En klok investering er å skaffe seg en vanlig ovn og en kombinasjonsovn, på den måten har man tilgang til to ovner ved store fester og tilstelninger.

– En annen trend er at du i økende grad vil “lage mat som kokkene”. Da må du ha tilgang til vakuumdamper, dampovn og blastchilleren.

Hvitevarer for kjøkkenet kan være svært avanserte. Hvor nødvendig er all teknikken egentlig?

– Det varierer såklart fra person til person, men det vi ser i dag er at mange er klar for å legge i en ekstra slant for å få gode hvitevarer. Og er man teknisk interessert kan det være kjekt med et kjøkken som er høyteknologisk. Men lager man mat en gang i uken kan det kjennes unødvendig.

– Det er behov og interesse som skal styre. Lager man for eksempel mesteparten av maten i ovnen kan det være lurt å investere i en mer teknisk ovn med selvrengjøring for å gjøre hverdagen enklere.

“DET ER INN MED DETALJER I EN ANNEN FARGE ELLER MATERIALER SOM KOPPER ELLER MESSING.”

Hvilke farger er mest populære?

-Rustfritt er det mest populære, men vi ser også at ntracit (nesten sort) er på oppgang. Det er til og med inn med detaljer i en annen farge eller materiale, eksempelvis kopper eller messing.

 

For å unngå håndavtrykk på rustfrie hvitevarer selges de fleste i dag med “anti-fingerprint”, en fargeløs lakk som strekkes utenpå. Men også uten “anti-fingerprint” er det lett å holde rent med en mikrofiberklut og litt varmt vann

 

Platetopp – skal man velge gass eller induksjon?

– Noen elsker å lage mat med synlig flamme, det gir restaurantfølelse og kjennes kreativt. Det finnes dog mange som velger det bort fordi de er redd for gasslekkasjer og i stedet skaffer seg en induksjonstopp som er det vi selger flest av.

 

“STØPEJERN ER MAGNETISK OG FUNGERER UTMERKET PÅ INDUKSJON.”

Trenger man å bytte ut alle grytene og pannene om man kjøper en induksjonstopp?

– Det er avhengig av. De som har magnetisk bunn trenger en ikke bytte ut. Det tester du enkelt ved å se om en kjøleskapsmagnet fester seg på undersiden eller ikke. Det er et bra tips om du vil handle gryter på loppemarket: ta bare med en magnet og undersøk de på plassen. Støpejern er magnetisk og fungerer utmerket på induksjon, så du kan beholde alle dine gamle arbede panner.

“SKAL KAFFEMASKINEN STÅ FREMME?”

Når alle basishvitevarer er på plass, hva mer kan man ønske?

-Det finnes et hav av kjekke husholdningsapparater for den interesserte, alt fra kaffemaskiner til sitruspresser. Her trenger man ikke lure på hvor mye plass man har og er villig til å ta av arbeidsflaten. Skal for eksempel kaffemaskinen stå fremme? Har jeg plass til både en assistent og en vannkoker? Finnes det gode oppbevaringsmuligheter om jeg ikke ønsker å ha de stående fremme? Ett bra tips kan være å bo seg litt inn i kjøkkenet og kjenne etter hvilke behov man har.

FAKTA: SMEG

  • Företaget startade 1948 i Italien med att tillverka spisar
  • Smeg är ett familjeföretag i tre generationer som erbjuder vitvaror som passar alla kök
  • Smegs samarbetar med kända Italienska designers och deras ledord är ”Technology with style”
  • Se mer på Smegs INSTAGRAMKONTO.