Kjøkken fra sjette århundre i Majorna

Kjøkken fra sjette århundre i Majorna

Ville du hatt noen andre til å velge ut kjøkken for din bolig? Da gjorde nemlig en bostedsforening i begynnelsen av 90-tallet i Göteborg. Skap, kjøkken og bad ble renovert og alle leilighetene fikk identiske kjøkken.

 

Når Hannah og Erik flyttet inn i sin leilighet i denne bostedsforeningen i 2014 kjente de at det var tid for å bytte ut kjøkkenet.

 

– Kjøkkenet som stod der var ikke så funksjonelt. Det fantes knapt noen arbeidsflater og kjøleskapet stod nesten i gangen forteller Hannah.

 

Huset er bygget i 1906 og ligger i Majorna, Göteborg. I området rundt finnes unge mennesker og barnefamilier. Det er et trendy område. Sammenlignbart med “Söder” i Stockholm. Her finnes sameier blandet med utleieenheter. Både eldre og nyere hus.

 

Hannah og Erik ville ha et kjøkken som matchet leiligheten bedre, et kjøkken som gjerne hadde en rustikk og spesialbygd følelse. Etter å ha lett rundt på nettet – fremst Pinterest og Instagram – møtte Hannah på Skandinaviske shakerkjøkken som kjentes rett.

 

“Att det er laget av massivt tre og dermed er slitesterkt er viktig for oss.”

 

Mørkegrått kjøkken og treknopper

 

– At det er laget av massivt tre og dermed er slitesterkt var viktig for oss. Det er ikke et kjøkken de neste eierne vil endre eller kaste ut, mener Hannah. Det kommer til å holde lenge, både fra et stilmessig og et holdbarhetsperspektiv.

 

Fargen de valgte på kjøkkenet er fra Skandinaviske Shakerkjøkkens basistilbud og kalles “Dimgrå”. Benkeplatene er av eik og til det matcher de umalte treknoppene fint.

 

Bord, stoler og lampe er vintagefunn. Til og med vasen som antagelig er en gammel kjemikolbe er også funnet brukt.

 

Tanker om planlegging av kjøkkenet

 

Paret hadde en skisse over hvordan de ønsket sitt nye kjøkken skulle se ut men fikk siden hjelp av Adam på Skandinaviska Shakerkjøkken med å finpusse plantegningen og legge til detaljer for oppbevaring.

 

– Vi fokuserte mye på skuffer i stedet for skap, for vi liker godt overblikk som man får i en skuffe

 

Både oppvaskmaskin og kjøleskap er integrerte – de har fronter i samme tre og farge som kjøkkenet – noe som det tidligere kjøkkenet definitivt ikke hadde.

 



“Vi fokuserte mye på skuffer i stedet for skap.”

 

– Det blir en stilren og enhetlig følelse mener Hannah. Før visste jeg ikke hvordan det skulle fungere med fronter, men det passer virkelig bra!

 

Den vanskeligste avgjørelsen var hvordan de skulle kombinere vask og benkplate.

 

– Først var vi inne på sten, men kjente etter hvert at vi ønsket en eikeplate. Men rundt vasken ville vi ha en avlastningsflate i rustfritt stål, sier Hannah.

 

– Først visste vi ikke helt hvordan vi skulle kombinere de to flatene, legger Erik til. Men vi fikk god hjelp med planleggingen, og resultatet ble bra og funksjonelt.

 

Ekstra dyp benkplate

 

Ett valg som paret er ekstra fornøyd med er benkplaten som er 10 cm ekstra dyp som skaper enda større arbeidsflate. 60 cm er det som ellers er standard.

 

– Kan man ha 70 cm så skal man ta det, sier Erik.

 

“Vårt kjøkken kan vi male om og forandre uten problemer.”

 

En annen detalj de trekker frem er tilpasningsmulighetene rundt kjøkkenet.

 

– Et maskinlaget kjøkken med sponplater og laminat kan man ikke endre eller lage om på om det trengs. Vårt kjøkken kan vi male og forandre uten problemer, sier Erik.

 

– For eksempel har vi allerede nå gitt benkplaten litt ekstra kjærlighet med å olje den inn for å få en spesiell finish, legger Hannah til.

 

De har til og med flyttet et hylleplan i et skap fordi de høyeste vinglassene skulle få plass. Erik forteller:

 

-Vi tenkte ikke på den måten når vi tegnet opp kjøkkenet, men det var ikke noe problem å endre det i etterkant. Det er jo det som er så bra når kjøkkenet er av massivt tre! Det går å gjøre slike forandringer i etterkant om man ønsker det.

 

__

Se flere bilder av kjøkkener her.

 

Holdbart Shakerkjøkken i Økobyen

Holdbart Shakerkjøkken i Økobyen

“Miljøtanke som gjennomsyrer hele boenheten” – Det er tanken med Økobyen i Björkhagen i Stockholm. Dit flyttet Johanna Ahnquist og Mattias Ahnquist Aho med sine to barn, hund og katt i september 2018.

 

Økobyen stod ferdig 1995 og er bygget i den økologiske tankegangen fra den tiden.

 

– Vi ble veldig glade når muligheten for å flytte til økobyen åpenbarte seg, forteller Johanna.

 

Det er et vakkert rekkehus på 110 kvadradmeter som på tross av byggalder 1995 snarere minner om et årsskiftehus med høyt tak og sprossevinduer.

 

Familien bestemte seg for å bytte ut det gamle kjøkkenet som kjentes lite og slitt.

 

“Det må passe inn stilmessig.”

 

– Det nye kjøkkenet måtte stemme med den holdbare tanken her i økobyen. Og det måtte passe inn stilmessig. Når vi møtte på Skandinaviska Shakerkjøkken i en innredningsbutikk kjente vi at det passet perfekt. De oppfylte alle våre ønsker og holdbarhet og utseende.

Lysegrønn linoljefarge

 

Det L-formede Shakerkjøkkenet som i dag tar plass i familiens hus er lysegrønt (fargen heter vintermåse), med trehåndtak i samme farge. På veggene har de valgt en varm mørkegrå farge som kontrast mot det lyse kjøkkenet.

 

Utenom to overskap finnes det meste av oppbevaring i bankskapene. På de ligger det en benkplate av massiv eik med hevet kant på baksiden.

 

Vasken er plassert fremfor et av kjøkkents to vinduer med utsikt over naturreservatet. Et avslappende sted å gjøre oppvasken.

 

“… ingen syntetiske farger er lov å bruke …”

 

– Det vanskeligste valget i kjøkkenprosessen var å velge farge. forteller Mattias. Det kjentes litt usikkert på dataskjermen men ble løst gjennom at vi fik tilsendt fargeprøver.

 

At kjøkkenet er malt med akkurat linoljefarge er viktig og miljøvennlige farger er gjennomgående i huset. Velforeningen har siden starten bestemt at ingen plastfarger får brukes ettersom byggene skal få puste fritt.

 

Design kjøkkenet på nett

 

Johanna og Mattias begynte selv å tegne opp sitt nye kjøkken i tegneprogrammet og fikk siden forbedringsforlag både fra Adam på Skandinaviske Shakerkjøkken og noen naboer som er arkitekter.

 

“Vi fikk til og med spesialbygget en vegg til overskapene.”


– Det var verdifullt å få tips og råd fra andre om hvordan man bør tenke i planlegging av kjøkkenet sier Mattias. Vi har under hele kjøpsprosessen hatt en bra dialog med Adam som kjentes trygt. Det fantes til og med mulighet for oss å bestille på mål for å tilpasse overskapene til takhøyden vår.

 

– Følelsen av å ha et kjøkken i massivt tre er der man også ser det rene treet når man åpner skapdørene liker vi svært godt, fyller Johanna på med. Kjøkkenet føles solid og genuint og passer perfekt med resten av huset. Det er stedet vi virkelig nyter å bruke tiden vår!.

__

flere bilder på kjøkkenet her.