fbpx
Bestill
brosjyre
×

Oppussing, kjøkkendrømmer og 1930-tallshus

EN SAMTALE OM RENOVERING, KJØKKENDRØMMER OG 30-TALLSHUS MED FANNY OG FILIP I MALMÖ

Vi tok en prat med Fanny og Filip om deres oppussingsdrømmer og planer for den nyinnkjøpte 1930-tallsleiligheten. Hva slags kjøkken var det i leiligheten før? Hvordan renoverer du en fredet bygning riktig?

– Hei Fanny og Filip! Hva slags bolig har dere kjøpt?

Vi så i over ett år etter en leilighet, gjerne en tredje som ikke trengte for mye oppussing. Vi endte opp med å forelske oss i en leilighet i et lite 1930-tallshus på S:t Knut i Malmö. Leiligheten bestod også av to ettromsleiligheter som ble bygget sammen til en større 2-roms leilighet. Så det endte likevel opp med å bli et oppussingsobjekt, og dessuten med ett rom mindre enn vi hadde sett for oss.

 

– Hva vil dere endre? Hva skal du pusse opp?


Leiligheten vi kjøpte bestod altså av to små 1-ere som ble slått sammen til en 2,5” ved å rive en liten vegg i hallen. Ellers var det ikke så mye annet som var tilpasset den større flaten. Kjøkkenet var fortsatt originalt siden 1936 og planløsningen lot definitivt mer å være ønsket. Leiligheten var i utrolig god stand, inkludert det gamle kjøkkenet, men for å bruke plassen måtte vi rive noen vegger og bygge et helt nytt kjøkken. Vi har også to supersmå bad som ikke er de mest praktiske, de fungerer foreløpig men neste steg blir nok å gjøre noe med dem også. Det er også mye arbeid i form av å legge om strøm, lage nye stikkontakter, trekke vann til kjøkkenet, lage nye oppbevaringsmuligheter, male om m.m. – som kan ses på som mindre endringer i sammenligning, men som tar mye tid og planlegging. Samtidig som vi gjør dette er vi i ferd med å bli enige med styret om hvor mye av loftet vårt vi kan kjøpe, så planen er at det skal bli en leilighet i flere etasjer i fremtiden! Det er imidlertid et større prosjekt som vi skal ta videre.

"VI VILLE BYGGE NYTT KJØKKEN I MASSIVT TRE".

– Hvor i prosessen er dere nå?


Vi er nesten ferdige! Hvis det noen gang blir… Gulvene skal repareres der vi måtte rive vegger for å få plass til nytt kjøkken, men ellers er den mest inngripende delen av oppussingen ferdig. Vi skal male et rom på nytt, men da gjenstår bare det morsomste, å få sette inn nytt kjøkken og innrede!

– Hva er det vanskeligste å bestemme seg for?

Det var veldig vanskelig å rive. I en så gammel leilighet ligger det selvsagt en historie, og det er vanskelig å se innsikten i at man «ødelegger» noe som har eksistert så lenge. Spesielt kjøkkenet var vanskelig å kvitte seg med, det var bygget i massivtre som var i en så utrolig fin stand at det sikkert kunne holdt i hundre år til. Dessverre var det ikke så praktisk, spesielt nå som leiligheten har blitt større og det ikke er kjøkken for en 1. lenger. Så kanskje var det ikke rivingen som var det vanskeligste, men å finne et verdig alternativ å erstatte det med. Til slutt kom vi frem til at vi var helt sikre på at vi ville bygge nytt kjøkken i heltre, å kjøpe et kastekjøkken hadde føltes direkte feil, men også at vi ønsket at det gamle kjøkkenet skulle brukes i et annet prosjekt.

"PRØV Å RENOVERE MED RESPEKT FOR BÅDE BYGGET OG MILJØET"

– Hva skal dere gjøre selv og hva vil dere ta hjelp av håndverkere til?


Fra starten av hadde vi tenkt å gjøre så mye som mulig selv, men etter hvert som oppstarten av prosjektet trakk ut, vurderte vi om. Vi trengte fortsatt håndverkere til å drive strøm og vann, men også for å rive bæreveggen – så til slutt var det våre håndverkere som gjorde de mest omfattende endringene. De kjørte strøm, rev vegger, trakk vann, fikset overflatelag på tak og vegger og malte. Det vi har gjort selv er at vi har revet et par mindre vegger, fikset gammelt lister som skal settes tilbake og malt litt. Vi har også jobbet mye med å få tak i oppbevaringsløsninger fordi garderobene som var der fra starten er borte. Vi må derfor bygge plass til både garderober og hyller, men også ordne litt mer oppbevaring på badene våre. I tillegg har vi solgt alle møblene vi har og vi har en idé om at alt vi kjøper til leiligheten skal brukes i en eller annen form, så det går mye tid med å lete rundt etter møbler på loppemarkeder og auksjoner. Det tok også lang tid å få den rette følelsen på kjøkkenet, det er nok det vi har brukt mest tid på så langt faktisk.

DELER RENOVASJONSTIPS

"- VI SKAL IKKE SI AT VI HAR VÆRT PERFEKT TIL Å FØLGE DETTE I HVER DELER AV RENOVERINGEN VÅR, MEN HVIS VI MÅTTE GJØRE DET IGJEN VILLE VI DEFINITIVT TENKT MER."

– Har dere noen tips så langt til andre som har drømmer om å pusse opp?


Våg! Prøv deg frem, og la det ta tid. Vårt største problem har vært tid, og i motsetning til annen oppussing har vi det et TV-opptak vi er med på, hadde en litt mer definitiv deadline. Har du tid har du mulighet til å gjøre feil og prøve ulike løsninger, jeg tror også at vi hadde turt å gjøre flere ting selv hvis vi visste at vi hadde mer tid. Kostnaden blir også lettere å administrere dersom man deler opp alt i delprosjekter, noe vi heller ikke hadde mulighet til. Og så det viktigste av alt; prøv å pusse opp med respekt for både bygget og miljøet. Dersom det er mulig å gjenbruke materialer, gjør det, eller selg/gi bort til andre som pusser opp. Trenger du noe nytt, sjekk brukt først, folk vil kvitte seg med alt fra maling til hele kjøkken, og må du kjøpe nytt, tenk nøye gjennom hva du kjøper og holdbarheten på det du bygger. Vi skal ikke si at vi har vært perfekte når det gjelder å følge dette i alle deler av renoveringen vår, men hvis vi måtte gjøre det om igjen, ville vi definitivt tenkt mer på det.


– Hva har vært viktigst for dere under oppussingen? Noe dere ikke har klart å gå på akkord med?


Kjøkkenet. Helt sikkert. For oss er det kjøkkenet som lager eller knekker det endelige resultatet, med tanke på at det vil være synlig fra nesten alle sider av leiligheten. Vi vet ikke om det hadde vært noen forskjell på avgjørelsene våre hvis vi ikke hadde hatt et originalt kjøkken fra starten av, men allerede da vi så kjøkkenet som var her fra starten, forsto vi at vi måtte være veldig nøye med hvordan det nye kjøkkenet skulle bli. Ikke bare ut fra et bærekraftssynspunkt, men også at det skal være et kjøkken som passer inn i leilighetens stil.

"- Det er også viktig å få det riktig, det er fortsatt et rom man tilbringer mye tid i."

– Hva tenkte dere da dere valgte nytt kjøkken? Hvor fant du kjøkkeninspirasjon?


Vi søkte inspirasjon hos ulike bedrifter og inspiratorer på sosiale medier. Vi ble raskt enige om at det var et shaker-kjøkken vi ville ha, men så er det valg om farge, design, skuffeinteriør, knotter, materiale, firma m.m. Det er mange avgjørelser å ta når det kommer til et kjøkken! Det er også viktig å få det til, det er fortsatt et rom man tilbringer mye tid i og vi er begge veldig opptatt av mat. Da ville vi som sagt at det også skulle være bærekraftig. Målet var å bygge et kjøkken som skulle se like fint ut etter 84 år som det originale kjøkkenet gjorde.

ORGINIALKÖKET VAR ETT BLÅTT 30-TALSKÖK​

– Hva slags kjøkken var det før dere pusset opp?

Det originale kjøkkenet var et 1930-talls kjøkken malt i blått, typisk for perioden med lave underskap og en fantastisk hylle med containere. Vi har beholdt hoppene og tenker fortsatt på hvordan de kan få en ny hedersplass i hjemmet.

– Hva gleder dere mest til nå?

Vi har nettopp kunne flytte inn i leiligheten igjen etter 6 ukers bosted hos våre respektive foreldre. Vi har til og med satt opp en julestjerne! Det har lenge vært målet. Nå som vi er tilbake i leiligheten er nok neste store mål å kunne legge seg på sofaen etter en arbeidsdag og ikke føle at du har mye å gjøre rundt maling, sliping, måling, planlegging eller kontakt ulike håndverkere. Vi eier ikke engang en sofa ennå! – så dessverre er det fortsatt et stykke igjen til det målet er nådd…

– Hvis du vil se mer av oppussingen deres, hvor bør du lete?

Vi er på Instagram under navnet @skapabo, hvor vi prøver å oppdatere om alle større og mindre hendelser i oppussingen.

– Takk for en prat med dere og lykke til!

FAKTA:

  • Navn: Fanny & Filip
  • Bor: I en leilighet i et 1930-tallshus i Malmö
  • Instagram: @skapabo