Designnøytrale kjøkkenvasker

Designnøytrale kjøkkenvasker

En slitesterk overflate som er både vakker og hygienisk – det får du med en vask i rustfritt stål. Dette mener Klas Johanson, produktleder og Key Account Manager på Decosteel som selger benkeplater og vasker i rustfritt stål.

“Rustfritt stål er et svært lettskodd materiale.”

 

Vi lar Klas fortelle om hvorfor han mener det rustfrie materialet bør ha en selvfølgelig plass i ett nytt kjøkken.

 

– Rustfritt stål er et svært enkelt materiale. Ulikt fra andre materialer mangler det porer og det sprekker ikke, så verken lukt eller flekker fester seg. Et enkelt tørt er alt du trenger etter du har brukt benken til alt som trengs.

 

– Derfor passer det utmerket i ett kjøkken eller annet miljø der man ønsker å holde det rent og ikke risikere at smuss og bakterier setter seg i ujevnheter. Dessuten er det prisgunstig og 100% gjenbrukbart.

 

 

“Rustfritt er designnøytralt: Det passer bra sammen med både tre og natursten.”

 

– I Sverige er rustfritt stål et vanlig innslag i kjøkken og da fremst på kjøkkenbenker. Materialet er designnøytralt: Det passer bra sammen med andre materialer slik som tre eller natursten. Ofte fremhever rustfritt stål de andre materialene på en bra måte.

 

Rustfritt stål er en jern-krom legering som ikke ruster. Og det finnes uendelige designmuligheter, mener Klas Johanson. Takket være materialets formbarhet går det an å få hele stykker i mye større format. Tykkelse, utseende på kantene og valg av vaskhode er mulig å tilpasse og variere.

 

I Sverige finner man ofte rustfrie vasker i mange gamle kjøkken, er det populært også i nye kjøkken?

 

– Ja, i Sverige er det fortsatt vanlig at man setter inn en kjøkkenvask i rustfritt stål. Akkurat der det brukes mye vann på kjøkkenet er det et uslåelig materiale ettersom det ikke risikerer å bli vannskadet eog er svært enkelt å vedlikeholde. Det trenger ikke oljes eller gjøres noe med som andre benkplater.

 

“… nå øker bruken til og med nede på kontinentet.”

 

Brukes det ikke like ofte i Europa?

 

– Tidligere har bruken av heldekkende rustfrie kjøkkenvasker vært vanligst i Norden men nå øker bruken til og med nede på kontinentet.

 

Er det noen trend for hvordan vaskene utformes?

 

– Vi ser en trend mot flere heldekkende kjøkkenvasker og at rustfritt stål brukes på større flater – ofte som det eneste materialet på benkplater. Solide biter i massitv stål på 6mm med rette kanter øker også i popularitet og skaper et moderne utseende.

 

En ny flate som er blank kommer jo etter hvert også til å ripes. Hvordan forhindrer man det?

 

– Nei, det blir vanskelig og det er heller ikke meningen synest jeg. De ripene som oppstår er bildet som bruken gir av helheten av rustfritt stål og gir dens patina. Men det er klart, de første ripene på en nyinnkjøpt benk kan kjennes litt plagsomme.

 

Hvor lang tid tar det før man ikke lenger ser de enkelte ripene?

 

– Det er avhengig av bruk. Det tar normalt ved vanlig bruk 6 måneders bruk.

 

Kan man påskynde prosessen?

 

– Det er mulig å kjøpe mattbørstet benk, da bryter vi platens naturlige børstretning og får satt på ett matt ytre. Det man da skal tenke på er at den blir litt gråere enn blankpolert. Men med tiden får begge varianter samme utseende.

 

Finnes det noe en rustfri plate ikke tåler?

 

– Om man bare er nøye med å gjøre rent med vann rett etter bruk så tåler den nesten alt. Rustfritt stål tåler varme bra men man bør være forsiktig med å sette alt for varme kasseroller rett på ettersom det finnes en limt treplate under. Varmen kan påvirke limet og gjøre at treplaten slipper fra den rustfrie platen.

 

Vi har sett rustlignende avtrykk etter støpejernsruller – ødelegger det utseende?

 

– Bruker pleier å si at utsiden blir “smittet”. Rustfritt har et naturlig kromokidbeskyttelse. Det som skjer er at støpejernet “bryter” denne beskyttelsen og avgir jernpartikler på det rustfrie stålet. Men det er enkelt å få det bort med rengjøringsmiddel for rustfritt. Når man gjør det skapes kromoksidbeskyttelsen og ytre får tilbake sin naturlige glans.

 

“Stålull på rustfritt er et ‘big no-no'”

 

Finnes det noe man absolutt ikke skal gjøre med sin rustfrie plate?

 

– Stålull på rustfritt er et “big no-no”. Det kan ripe yttersiden på en måte og legge igjen misfarginger. Rengjør i stedet med vann og et rengjøringsmiddel.”

 

Flere og flere velger å sette inn et sluk nær spisestedet.”

 

Før man bestiller sin kjøkkenbenk er rådet fra Klas at man diskuterer gjennom sine alternativ med en kjøkkenselger.

 

– Det finnes mengder av måter å utforme sin vaskebenk på, derfor er det lurt å snakke med en proff først. Man trenger for eksempel å tenke gjennom hvilken sort og form man ønsker å ha på vasken.

– Mange velger å ha en stor og en mindre, to med ulik bredde. Andre vil kunne få hele ovnsplater i vasken og velger da en stor variant. Vi ser også at flere velger å sette inn et sluk i nærheten av spisestedet eller i kjøkkenøyen for å enkelt helle av kokende vann.

– Tenk gjennom dine behov og hvordan du bruker å bevege deg på kjøkkenet slik at du får en løsning som passer deg best.

 

Kan man matche sin vask med sin kjøkkenstil?

 

– En strippet vask med rette kanter og en firkantet vask passer fint inn i et moderne kjøkken. Avrundede hjørner med brettede kanter og en vask med brettede kanter med mykt avrundede overflater, er mer gammeldags og passer godt i flere klassiske kjøkken. Men dette er selvfølgelig et spørsmål om smak.

 


Fakta: Decosteel

 • Decosteel tilbyr ett stort tilbud av vasker og kraner i rustfritt stål.
 • På hjemmesiden finnes et tegneprogram hvor du enkelt designer din egen vask.
 • Decosteel kan lage vasker i lengder opp til 8 meter og i L-form opp til 4 meter.
 • Les mer på decosteel.se eller besøk dem på Instagram

Hvitevarer for hvert kjøkken

Hvitevarer for hvert kjøkken

Et kjøkken er ikke et kjøkken uten hvitevarer. Du kan hakke, krydre og blande sammen ting men mye av matlagingens magi skjer med hjelp av hvitevarene. Og så trengs de også for oppbevaringen av ingrediensene.

Fremdeles er det mange kjøkkenkjøpere som venter til siste slutt med å plpanlegge hvitevarene på et nytt kjøkken. Det er litt synd synest Kristina Bååth, Sales Manager og kjøkkenspesialist på Smeg, Sverige. Her forteller hun hvorfor.

 

 

– Jeg pleier å anbefale at man ser over hvitevarebehovene og ønskemål allerede i starten av kjøkkenplanleggingen slik at man får et bilde av kostnadene og kan passe de inn i budsjettet. Dette gjelder spesielt for de som er matlagingsinteresserte – ellers er risikoen at man står der til slutt og ikke har råd til hvitevarene man ønsker seg.

 

 

    Å kjøpe hvitevarer er dyrt, spesielt om man skal kjøpe alt nytt. Finnes det noen bra måte å prioritere?

 

– Tenk gjennom hva du synest er viktigst – bruker du ovnen mye eller steker du det meste? Kanskje vil du ha en platetopp som er 90cm bred i stedet for 60 cm? Er dere mange i familien kreves kanskje ekstra stort kjøleskap og fryseboks. Gå gjennom alle deler og tenk gjennom behovene.

 

Hvilke hvitevarer er nødvendig i et moderne kjøkken?

 

– Kjøleskap og fryseboks, seperat eller i kombinasjon er klart nødvendig. Så må man ha en ovn, en platetopp, mikrobølgeovn og oppvaskmaskin er basishvitevarer. Oppover det finnes det et hav av andre apperater for de som liker teknikk,

 

“Det blir også med populært med kombiovner – integrert ovn og microbølgeovn.”

 

Hva finnes det av trender når det gjelder hvitevarer?

 

– For en stund siden så man at svært mange ovner var i arbeidshøyde. I dag prioriterer mange en større arbeidslate i stedet. Det er også mer populært med kombiovner – integrert ovn og mikrobølgeovn. En klok investering er å skaffe seg en vanlig ovn og en kombinasjonsovn, på den måten har man tilgang til to ovner ved store fester og tilstelninger.

– En annen trend er at du i økende grad vil “lage mat som kokkene”. Da må du ha tilgang til vakuumdamper, dampovn og blastchilleren.

 

Hvitevarer for kjøkkenet kan være svært avanserte. Hvor nødvendig er all teknikken egentlig?

 

– Det varierer såklart fra person til person, men det vi ser i dag er at mange er klar for å legge i en ekstra slant for å få gode hvitevarer. Og er man teknisk interessert kan det være kjekt med et kjøkken som er høyteknologisk. Men lager man mat en gang i uken kan det kjennes unødvendig.

 

– Det er behov og interesse som skal styre. Lager man for eksempel mesteparten av maten i ovnen kan det være lurt å investere i en mer teknisk ovn med selvrengjøring for å gjøre hverdagen enklere.

 

“Det er inn med detaljer i en annen farge eller materialer som kopper eller messing.”

 

Hvilke farger er mest populære?

 

-Rustfritt er det mest populære, men vi ser også at ntracit (nesten sort) er på oppgang. Det er til og med inn med detaljer i en annen farge eller materiale, eksempelvis kopper eller messing.

 

For å unngå håndavtrykk på rustfrie hvitevarer selges de fleste i dag med “anti-fingerprint”, en fargeløs lakk som strekkes utenpå. Men også uten “anti-fingerprint” er det lett å holde rent med en mikrofiberklut og litt varmt vann.

 

PGF95

Platetopp – skal man velge gass eller induksjon?

 

– Noen elsker å lage mat med synlig flamme, det gir restaurantfølelse og kjennes kreativt. Det finnes dog mange som velger det bort fordi de er redd for gasslekkasjer og i stedet skaffer seg en induksjonstopp som er det vi selger flest av.

 

“Støpejern er magnetisk og fungerer utmerket på induksjon.”

 

Trenger man å bytte ut alle grytene og pannene om man kjøper en induksjonstopp?

 

– Det er avhengig av. De som har magnetisk bunn trenger en ikke bytte ut. Det tester du enkelt ved å se om en kjøleskapsmagnet fester seg på undersiden eller ikke. Det er et bra tips om du vil handle gryter på loppemarket: ta bare med en magnet og undersøk de på plassen. Støpejern er magnetisk og fungerer utmerket på induksjon, så du kan beholde alle dine gamle arbede panner.

 

“Skal kaffemaskinen stå fremme?”

 

Når alle basishvitevarer er på plass, hva mer kan man ønske?

 

-Det finnes et hav av kjekke husholdningsapparater for den interesserte, alt fra kaffemaskiner til sitruspresser. Her trenger man ikke lure på hvor mye plass man har og er villig til å ta av arbeidsflaten. Skal for eksempel kaffemaskinen stå fremme? Har jeg plass til både en assistent og en vannkoker? Finnes det gode oppbevaringsmuligheter om jeg ikke ønsker å ha de stående fremme? Ett bra tips kan være å bo seg litt inn i kjøkkenet og kjenne etter hvilke behov man har.

 

 


Fakta: Smeg

 • Firmaet startet i 1948 i Italia og produserte platetopper.
 • Smeg er en familiebedrift i tre generasjoner som tilbyr hvitevarer som passer alle kjøkken.
 • Smegs samarbeider med kjente Italienske designere og deres motto er “Teknologi med stil”.
 • Se mer på Smegs Instagramkonto.

Hvorfor maler ikke alle med linoljefarge?

Hvorfor maler ikke alle med linoljefarge?

Rent, naturlig og nydelig eller svært krevende, gulnende og lang tørketid?Det er mange tanker rundt linoljefarger. I ett forsøk på å skape klarhet snakket vi med Mikkel Selder, VD og Gründer av Selder & Co. Med 35 år i bransjen er Selder ekspert på området med linoljefarger.

 

Med 35 år i bransjen er Selder ekspert på området med linoljefarger.

 

– Linoljefarge er et naturprodukt og en levende farge, forteller Mikkel Selder. Ettersom den er kjemikaliefri, og bare har en liten del løsemiddel er den også miljøvennlig. Dessuten etterlater linoljefarge bare en behagelig svak duft av linolje.

 

Linoljefarge har en gammel historie og brukes til og med i dag flittig i byggebransjen. Den består av en blanding av raffinert linolje og fargepigment som kvernes sammen . en metode for å blande olje og pigmenter.

 

Fargen, som kan males på nesten alle underlag trenger inn i underlagets porer og har en sterk dekkevne og beskytter bra mot fukt.

 

Finnes det noe man ikke kan male med linoljefarge?

 

– Det måtte vel være vanlige innendørsvegger. Det kan ville vise igjen hvor det er brukt kitt. Men helpussede vegger kan fungere fint å male.

 

Er det så kronglete sam mange tror å male med linoljefarge?

 

– Nei, det er ikke så vanskelig. Men det finnes variasjoner i anbefalt tørketid og tykkelse på lagene mellom du ulike merkene (se faktaruten nedenfor for anbefalinger for Selder & Co).

 

-For å få best mulig resultat anbefaler vi alltid at man begynner med grunning. Noen materialer suger mye farge og det kan også være bra å olje først. Etterpå maler man fargen med en bra syntetisk pensel og strever for å få så jevne lag som mulig.

 

– Arbeider du på store flater går det bra å bruke en rulle med korte børster. Og etterpå stryke over med pensel. Det går også an å sprutmale fargen

 

Med en ordentlig grunning dekker to malingsstrøk det meste. Penslene rengjøres med grovsåpe – tenk på å aldri la de stå i vann, for det ødelegger penslene.

 

– Ett tips är att ha ett par parallella penslar på gång samtidigt så att det alltid finns en torr pensel att arbeta vidare med om du håller på länge.

 

“Innendørt holder fargen seg fin i mellom 30 – 40 år uten vedlikehold”

 

Stemmer det at fargen gulner med årene?

 

– Nja, det er slik at fargen gulner i mørke rom og lysner i dagslys, Men dette skjer over lang tid og er ikke noe man trenger å bekymre seg særlig mye for.

 

Forandringen i dagslys kommer av at UV-Stråler bryter ned bindemiddelet i fargen som bidrar til at den mister kulørglansen. Et lag olje løser dette problemet. Innendørs holder fargen seg fin i mellom 30 – 40 år uten vedlikehold, forutsatt at rommet har normalt dagslys.

 

Hovr sensitiv er de malte flatene?

 

– Linoljemalte flater tåler egentlig alt utenom starke alkaliske løsninger – væsker med høy ph-verdi, 10 og høyere. Det kan gi brannsår. Linoljesåpe skal absolutt ikke brukes på linoljefarge ettersom det løser opp fargen.

– Alle såper er i utgangspunktet alkaliske og skal ikke brukes. I stedet kan man rengjøre de malte flatene med et mildt rengjøringsmiddel som har lavt eller nøytralt ph-område. ph-verdi kan lese på pakningen.

 

“Det var fargeindustrien som lærte forbrukerne at det er normalt å måtte male på nytt hvert femte år.”

 

Om linoljefarge er bra på alle måter, hvorfor bruker ikke alle alltid linoljefarge?

 

– Det lurer vi også på! Ved endring til syntetiske farger på grunn av råvaremangel, var resultatet farger som var lette å male, noe som ble verdsatt av mange.

– Hva tenkte man ikke over når man gikk fra penetrerende farge til klistrende. Når fargen bare legger seg som et lokk blir det helt tett innenfor som kan lede til at det råtner.

– Det var fargeindustrien som lærte forbrukerne at det er normalt å måtte male hvert femte år og derimellom vaske fasaden sin for å holde de friske. Hadde man sagt det til mennesker på 20-tallet hadde de ikke akseptert det.

 


Fakta: Selder & Co

 • Selder & Cos linoljefarge er både svanemerket og har høyeste markering i byggvarebedømmingen
 • Selder & Cos linoljefarge gar an å få i alle NCS-farger.
 • Selder & Cos linoljefarge skal males noe tykkere enn det som ofte forespeiles med andre merker.
 • Tørketiden ligger på ca 24 timer om den males innendørs. Ute er tørketiden noen avhengig av forutsetninger.

Hvilke beslag passer best på ditt kjøkken?

Hvilke beslag passer best på ditt kjøkken?

Små detaljer som setter stilen. Detaljene som er prikken over i’en og lar deg enkelt sette ditt personlige preg på ditt kjøkken. Med små forandringer går det an å knytte sammen eller helt endre stil, kjapt og enkelt.

 

Hvilke detaljer er det da vi snakker om? Jo: beslagene

 

“Bytt håndtag og du har et nytt kjøkken!”

 

For å skaffe oss ekstra spor har vi snakket med Jens Gustafsson, selger på Beslag Design, som er ekspert på nemlig beslag.

 

– Beslagene er en veldig viktig detalj i ett kjøkken, forteller Jens. berättar Jens. Jeg skulle nok gå så langt som å si at det er det som gjør det største inntrykket. Bytt håndtag og du har et helt nytt kjøkken! En så enkel sak kan gjøre hele forskjellen.

 

Bortsett fra å sette stilen finnes det en annen viktig grunn til at man bør ha beslag på kjøkkenet synest Jens:

 

– Med et bra beslag reduserer du mye av slitasjen på skap og skuffer som kan oppstå ved håndtagsløse fronger. Alle daglige trykk på dørene sliter mer på fargen og materialet enn om man åpner og lukker med håndtag.

 

“Rene eller malede treknopper, lær, messing og sten er populært!”

 

Hvilke trenger ser vi for kjøkkenbeslag?

 

– Mye naturmaterialer. Rene eller malede treknopper, lær, messing og sten er populært og gjør seg fint på kjøkken.

 

En annen trend er den Jens pleier å kalle “50 shades of grey”. Der går alle fargene i spekteret fra svart via grått til grønblå. I stedet for å jobbe med ulike farger fokuserer man på ulike nyanser og lar ting gå i passende toner.

 

– Den industrielle trenden er også på fremmarsj og noe man ser mye i Europa. Der tenderer mennesker i å gå all inn på en trend mens vi i Sverige heller plukker i en detalj, som for eksempel et lærhåndtak.

 

Er dette en trend som er på vei ut?

 

– Billige håndtak av dårlig kvalitet. Folk legger mer penger i detaljer som håndtag og ser verdien i gode kvalitetshåndtag som holder i lengre tid.

 

Bør man holde seg til en stil eller kan man blande inn ulike stiler ved hjelp av håndtak?

 

-Det er en smakssak. Noen vil holde seg til en stil og velger beslag ut fra det, mens andre ønsker å skape en kontrast.

 

På kjøkkenet kan det jo hende at man åpner et skap eller en skuffe med en våt eller skitten seig hånd. Hvordan skal man da tenke om beslagenes holdbarhet?

 

– Men skal være bevisst på at visse materialer krever litt vedlikehold men i utgangspunktet pleier vi ikke fraråde noen materialer for bare kjøkken. Alle beslag krever såklart å tørkes av når de er skitne. Lær kommer også til å eldres å få patina som kan bli svært vakkert.

 

Hvordan skal håndtakene kjennes?

 

– Det skal kjennes godt i hånden, jeg anbefalert at du klemmer og kjenner på de før du kjøper. Beslaget skal jo forhåpentligvis sitte der lenge og da er det viktig at det kjennes bra.

 

Storleken på handtaget, vad ska man tänka på?

 

– Først og fremst er det et utseendespørsmål og dermed an smakssak. For ti år siden var det inn med store håndtak som gikk fra kant til kant. Det ser vi mindre av i dag.

 

OK, når beslagene er valgt og handlet, hvor er det best å montere de?

 

– En regel når det gjelder rammeskap er å sette det midt på rammen. Er det knopp er det noen som velger å flytte knoppen opp litt på døren. Det finnes ikke noe rett eller feil. Dog skal man unngå å sette beslaget over panelet.

 

 


Fakta: Beslag Design

 • Beslag Design har ca 1000 ulike serier av håndtak og knopper på lager i Båstad.
 • CC-målet er målet mellom de to skruehullenes sentrumspunkter
 • Glatte håndtak er håndtak med gripevennlig struktur

Det finnes flere ulike maler for borring man kan få tak i for å lette plassering og montering av håndtag, for eksempel denne.

Den uslåelige følelsen av kalksten

Den uslåelige følelsen av kalksten

Natursten er på fremmarsj og er mye mer synlig i skandinaviske hjem. Men hva er det som gjør den så ettertraktet? Og hvilken følelse søker man med natursten i hjemmet?

 

Vi tok en samtale med Alexandra Olausson, eier av Vårvik & Co, som spesialiserer seg på kalksten.

– Jeg har arbeidet med kalksten i snart to år og elsker virkelig materialet, forteller Alexandra Olausson. Kalksten er uslåelig når det kommer til følelsen, og det er et fantastisk materiale å anvende i hjemmet.

 

Før Alexandra fant kjærligheten i kalksten arbeidet hun med salg innen telekommunikasjon.

 

– Jeg pleier å si at jeg har gått fra å arbeide med et digitalt produkt i fysisk kanal til et fysisk produkt i en digital kanal. Mange deler er fortsatt de samme – som markedsføring, salg og kundekontakt – men produktet skiller seg så klart en hel del ut.

 

– Jeg har lenge hatt en interesse for sten, og kalksten har så godt som alltid vært å finne i bostedet mitt opp gjennom årene. For en tid siden flyttet jeg og familien min til et hus som var innredet med mye kalksten. Og på den veien kom det som ledet til en konsulentjobb med salg og markedsføring av kalksten.

 

– I våren (2018) valgte jeg å satse på en egen leverandør og arbeide med mitt eget firma som jeg eier sammen med mannen min.

 

Med et hus fullt av kalksten så har du svært mye erfaring å snakke ut fra om hvordan kalksten gjør seg i hjemmet.

 

– Ja, virkelig! Når man lever med kalksten så opplever man nye sider av den. For eksempel: en følelse av sommerragn kom inn på badet etter vi dysjet, og det er på grunn av mineralene som frigjordes når stenen ble våt og det lukter fantastisk. Stenen blir heller ikke for glatt, som gjør den til et godt valg for baderom.

 

“Kalksten er en “varmere” sten både å se og kjenne på sammenlignet med for eksempel marmor.”

 

– En annen herlig ting med kalksten er at det er en “varmere” sten både å se på og kjenne på sammenligned med for eksempel marmor som også er svært vakker, men “kaldere” sten. På sommeren er kalkstengulv fantastisk svalt i hjemmet og blir ikke en gang for varmt når solsteken står på det.

 

– Sist men ikke minst er kalksten tiltalende og praktisk materialvalg i hverdagen. Vår kalkstens “greige” toner er gode til å gjemme støv og skitt. Det er ideelt å velge en fuge som går i ett med stenen fordi en hvit eller lys fuge vil bli skitten over tid.

 

Hånden på hjertet: er ikke kalksten svært sensitivt og delikat?

 

– Jeg har fått spørsmål om hvordan kalksten kan passe i en hverdag med småbarn – skitt, og søl og generelt slitasje. Og jeg svarer alltid med et så klart skal en tenke etter hvilke behov man har, men man trenger aldri å unngå kalksten fordi man er redd for slitasje.

 

“Klart den kan få seg noen merker, men ofte blir den bare vakrere med patina.”

 

Men kalksten slites vel?

 

– Ja, men kalksten er et naturmateriale som etter min mening eldres med verdighet. Klart den kan få noen merker her og der, men den blir bare vakrere med patina

 

– Om du ønsker kalksten i et kjøkken hvor det er risiko for syrer, kan du kombinere det med en mer holdbar overflate som rustfritt stål?

 

Hvordan skal man ta vare på kalksten for å bevare skjønnheten?

 

– Om du har kalksten på kjøkkenet bør du være forsiktig og vaske av søl med en gang før det absorberes. Det er også lurt å bevare flaten med en god linoljesåve som renser og beskytter og også lukter godt.

 

Det finnes jo mange ulike sorter kalksten med ulike nyanser og mønster. Hvordan skal man tenke når man velger kalksten?

 

– Gjelder det sten til et kjøkken så kan man egentlig gå ut fra den fargepaletten man har på kjøkkenet og prøve å finne en sten som passer sammen med det. Eller tvert om, som tilpasse fargen på kjøkkenet til den stenen man har valgt.

 

– Det er viktig å tenke gjennom alle moment og gjøre et velbegrunnet valg basert på farge, nyanse, varme og lysinnslipp. Kalksten finnes i mange ulike toner og nyanser og avhengig av hvor den kommer fra er viktig å ha i tankene når man bestemmer seg for hvilken følelse man ønsker å oppnå.

 


Fakta: Vårvik & Co

 

Vårvik & Co selger kalksten for gulv og vegger til for eksempel kjøkken, bad, kjeller og gang. Stenen er lys grå med en varm tone og et sprikete mønster.

 

Kalkstenene kommer fra et stenbrudd i Estland. All stenen brytes ut for hånd uten store maskiner. Stenen får ulike fargetoner og kvalitet avhengig av hvilket lag den kommer fra. Bearbeiding av stener gir ytterligere variasjon.

 

Vårvik & Co markedsfører sine stener primært gjennom sin instagramkonto og har til og med et showroom i Saltsjøbaden.

Hvilken stenplate skal man velge til kjøkkenet sitt?

Hvilken stenplate skal man velge til kjøkkenet sitt?

Det finnes et stort utvalg benkplater å velge mellom når man skal sette finishen på sitte nye kjøkken. Men hva bør man tenke på når det gjelder material, design og holdbarhet.

 

Vi spurte med Anna Granstig – Markedskoordinator på Cosentino Skandinavia:
Hvilke er de mest popuære materialene akkurat nå?

– Vi ser nye trender i hvilke benkplater som kundene velger, forteller Anna Granstig. Lenge har laminatbenkplater vært det vanlige i Sverige, men til og med rustfritt stål har vær vanlig forekommende.

 

“Marmor, granit og kalksten er med populære enn noensinne.”

 

– De senere år har natursten tatt større plass. Kundene vil helst ha sten om de kan. Marmor, granit og kalksten er mer populære enn noensinne. De har økt stedig i salg.

 

Anne Grantisg forteller videre at trenden med farge på kjøkkenet – i kontrast til alle hvite kjøkken fra det siste tiåret – påvirker valget av benkplate

 

Generelt våger folk føre mer farge inn på kjøkkenene sine. Man velger derfor gjerne benkplater som går mot mørkere eller varmere farger. Til og med materialer med mer mønstebilder har blitt populære.

 

– Valg av benkplate påvirke såklart også av hvilken stil kjøkkenet har.

 

“Klassiske kjøkken som bistro, shaker, og lantkjøkken passer fint sammen med benkplater som har naturstenutseende.”

 

Så det finnes ulike benkplater som passer med flere ulike kjøkkenstiler?

 

– Absolutt! Jeg pleier å si at hver type kjøkken passer med en viss type sten. Klassiske kjøkken som bistro, shaker og lantkjøkken passer fint sammen med benkplater som har naturstenutseende. Mer moderne og minimalistiske kjøkken passer bra med ensfargede matte eller polerte ytre.

 

– En ønsker ofte å skape en kontrast ved å pare sammen blanke kjøkkenskap med en matt benkplate og matte skaper med en blank benkplate. Det gir en fin helhet.

 

– I den trendige nye kjøkkendesegnen ser vi til og med den industrielle trenden med ytre som betong- eller rustig utseende vokse sterkt.

 

– Skapdører i lyst tre med minimalistisk utseende er også på vei tilbake, de passer perfekt med utseende hos lyse vite eller sandfargede naturstener i våre materialer Silestone eller Dekton (Se faktaruten under).

 

Hvilken benkplate passer en småbarnsfamilie?

 

Når man velger en benkplate finnes det mer enn trender å gå etter og Anne Synest at det er viktig å tenke etter hvilke behov som finnes og hvordan overflaten kommer til å brukes.

 

– Jeg får ofte spørsmål om materialvalg fra familier med småbarn der kjøkkenet brukes flittig og til og med barna skal ta del i matlagingen. Da pleier jeg å si at de burde velge en holdbar plate som holder seg vakker på tross av søl og slag.

 

Anna Granstig synest at noe natursten, feks kalksten og marmor, ikke alltid er optimalt i et kjøkken ettersom de er myke og porøse.

 

– Søl fra eksempelvis kaffe og ulike syrer kan skade flaten og lage flekker som er vanskelige å få bort. Da er det bedre å sette inn benkplate av Slestone alternativt en mørt eller mønstret polert granitt.

 

Mange bruker faktisk for mye rengjøringsmiddel når de skal vaske sine kjøkken”

 

Hvordan skal man behandle benkplaten for at den skal holde seg best mulig?

 

– Mange bruker faktisk for mye rengjøringsmiddel når de skal rengjøre kjøkkenet. Når kunder ringer til oss med spørsmål om hvofor benkplaten blir matt så er det nesten alltid fordi rengjøringsmiddelet danner en hinne på materialet.

 

Hvordan får man bort dette?

 

– Den tar man enkelt bort med litt grønnsåpe og lunket vann. Etterpå polerer man utsiden med en mikrofiberklut til den får tilbake sine naturlige mønster. Med rett materialvalg og lit arbeid får du en benkplate du kan nyte i mange år.

 


Fakta: Silestone og Dekton, av Cosetino

 

Silestone består av kvarts. Dekton er en blanding av mineraler og har en produksjon som har tatt det beste fra taknikken av å skape kvartskompositt, porselen og glass.

 

Med de materialene får man ytre som er ekstremt holdbare mot riper og flekker og som holder seg fine i årevis

 

Det finnes utallige ulike mønster og utføringer i natursten av Dekton og Silestone. I tillegg til ulike utpoleringer.

 

Silestone og Dekton er veldig lette å ta vare på og krever for det meste kun vann og muligens litt oppvasksåpe for å fjerne flekker.