I Kungsladugård i Göteborg bygdes det på 20-tallet ett boligområde som var tiltenkt familier i arbeiderklassen og lavere tjenestemenn. Nesten hundre år senere bor Liselotte og Johan her i ett hus datert 1922.
Deres hus var originalt bygget for fire familier, men har siden den gang bllitt renovert til et vertikaltdelt hus.
“VEGGENE PYNTES AV GLASSFIBERTAPET”
Når paret kjøpte huset sitt høsten 2018 fantes det ikke noe igjen av 20-talls sjarmen. Huset var renovert på 80-tallet. Johan forteller:
-Kjøkkenet bestod av gamle 80-tallsskap og veggene var pyntet av glassfibertapet…
Men mye har skjedd siden Liselotte og Johan tok over huset. For eksempel er det nå et håndlaget kjøkken fra SKANDINAVISKE SHAKERKJØKKEN, malt i en lyseblå linoljefarge.
– Vi har prøvd å få tilbake husets originale utseende. Derfor syntes vi at Shakerstilen passet bra til huset fra 20-tallet.
Rette hjørner og skap bygd på mål
De begynte å tegne opp kjøkkenet selv, og fikk etter hvert hjelp av Adam og Johan på Skandinaviske Shakerkjøkken. Noen skap trengte noe justeringer for å passe inn.
– Dimensjonene er ikke akkurat standard. For eksempel er det en vinklet vegg i hjørnet slik at skapet måtte spesialbygges.
SILESTONE benkplaten i Numbus fargen matcher sandtonen i tregulvet og det faktum at ventilatoren også passer med fargevalget er ikke en tilfeldighet
– Kjøkkenviften kommer fra FJÄRÅRSKUPAN. Vi ville ikke ha noen av deres standardfarger så vi ble utrolig glad når vi innså at vi kunne få velge en egen i samme farge som kjøkkenet. Det valget ble vi svært fornøyd med!
1800-tallsdør ble grunnstenen for spisskammeret
Det ligger mye planlegging og tanker bak alle valg i kjøkkenet. Hva er de selv ekstra fornøyd med?
– Det beste med vårt kjøkken er lysinnslippet, den sentrale kokesonen og at vi har vasken foran vinduet. Det er herlig når man står og vasker opp.
Liselotte og Johan forteller til og med om spisskammeret. Hvordan de fant en gammel dør i Johans familiebolig på Marstrand.
– Døren er fra 1800-tallet og er en gammel balkongdør som ingen brukte. Snekkerne våre brukte døren til inspirasjon og bygde spisskammer rundt det.
I originalkjøkkenet var det nemlig et spisskammer på nøyaktig samme plass som det er nå. Liselotte forteller at hun alltid har drømt om å bo i et eldre hus med spisskammer, kroker på toalettdørene, tørkesnor i gården og sjarmerende gamle detaljer.
“VI KAN ENKELT STÅ 10 PERSONER RUNDT KJØKKENØYEN.”
Dette er nå kombinert med mer moderne detaljer, som spotter i taket og en kjøkkenøy hvor alle vennene kan samles. De flyttet hit i Desember, men har allerede hatt gjester på julaften og en innflyttingsfest i Januar.
– Kjøkkenet er ikke svært stort, men vi kan samle 10 personer rundt kjøkkenøyen!”
Emalje, messing og pastellblå
Håndtakene i emalje og gammeldags messing kommer fra BYGGFABRIKEN i Göteborg og lampene fra IEMS.
Barstolene ble bestilt over nettet og var litt gambling sier Liselotte. En svært god gambling siden de viste seg å matche lampene og komplementere kjøkkenets lyseblå fargetone perfekt.
“… VI PRØVEMALTE I FLERE ULIKE NYANSER …”
Og ja, fargen! Det er ikke det vanligste å se lyseblå i Svenske kjøkken (Fargen heter forresten NCS S 3010-B)..
– Vi har arbeidet med en fargeskala i pastell. Ettersom gulvet fikk en naturlig sandfargenyans, og likeså benkplaten, så ville vi ikke hat ett hvitt eller grått kjøkken. Derfor startet vi å se på blå og grønne fargetoner.
– Etterpå følgte en periode med testing av ulike fargetoner for å sammenligne til de endelig fant sitt valg.
De legger til:
– Etterpå kan vi alltids male om kjøkken i fremtiden om vi ønsker!