fbpx
Bestill
brosjyre
×

Designnøytrale kjøkkenvasker

Designnøytrale kjøkkenvasker

En slitesterk overflate som er både vakker og hygienisk – det får du med en vask i rustfritt stål. Dette mener Klas Johanson, produktleder og Key Account Manager på DECOSTEEL som selger benkeplater og vasker i rustfritt stål.

“RUSTFRITT STÅL ER ET SVÆRT LETTSKODD MATERIALE.”

Vi lar Klas fortelle om hvorfor han mener det rustfrie materialet bør ha en selvfølgelig plass i ett nytt kjøkken.

 

– Rustfritt stål er et svært enkelt materiale. Ulikt fra andre materialer mangler det porer og det sprekker ikke, så verken lukt eller flekker fester seg. Et enkelt tørt er alt du trenger etter du har brukt benken til alt som trengs.

 

– Derfor passer det utmerket i ett kjøkken eller annet miljø der man ønsker å holde det rent og ikke risikere at smuss og bakterier setter seg i ujevnheter. Dessuten er det prisgunstig og 100% gjenbrukbart.

“RUSTFRITT ER DESIGNNØYTRALT: DET PASSER BRA SAMMEN MED BÅDE TRE OG NATURSTEN.”

innslag i kjøkken og da fremst på kjøkkenbenker. Materialet er designnøytralt: Det passer bra sammen med andre materialer slik som tre eller natursten. Ofte fremhever rustfritt stål de andre materialene på en bra måte.

Rustfritt stål er en jern-krom legering som ikke ruster. Og det finnes uendelige designmuligheter, mener Klas Johanson. Takket være materialets formbarhet går det an å få hele stykker i mye større format. Tykkelse, utseende på kantene og valg av vaskhode er mulig å tilpasse og variere.

 

I Sverige finner man ofte rustfrie vasker i mange gamle kjøkken, er det populært også i nye kjøkken?

– Ja, i Sverige er det fortsatt vanlig at man setter inn en kjøkkenvask i rustfritt stål. Akkurat der det brukes mye vann på kjøkkenet er det et uslåelig materiale ettersom det ikke risikerer å bli vannskadet eog er svært enkelt å vedlikeholde. Det trenger ikke oljes eller gjøres noe med som andre benkplater.

 

“… NÅ ØKER BRUKEN TIL OG MED NEDE PÅ KONTINENTET.”

Brukes det ikke like ofte i Europa?

– Tidigare har användningen av heltäckande rostfria diskbänkar varit vanligast i Norden men nu ökar användningen även nere på kontinenten.

Er det noen trend for hvordan vaskene utformes?

 

– Vi ser en trend mot flere heldekkende kjøkkenvasker og at rustfritt stål brukes på større flater – ofte som det eneste materialet på benkplater. Solide biter i massitv stål på 6mm med rette kanter øker også i popularitet og skaper et moderne utseende.

 


En ny flate som er blank kommer jo etter hvert også til å ripes. Hvordan forhindrer man det?

 

– Nei, det blir vanskelig og det er heller ikke meningen synest jeg. De ripene som oppstår er bildet som bruken gir av helheten av rustfritt stål og gir dens patina. Men det er klart, de første ripene på en nyinnkjøpt benk kan kjennes litt plagsomme.

 

Hvor lang tid tar det før man ikke lenger ser de enkelte ripene?

 

– Det er avhengig av bruk. Det tar normalt ved vanlig bruk 6 måneders bruk.

 

Kan man påskynde prosessen?

 

– Det er mulig å kjøpe mattbørstet benk, da bryter vi platens naturlige børstretning og får satt på ett matt ytre. Det man da skal tenke på er at den blir litt gråere enn blankpolert. Men med tiden får begge varianter samme utseende.

 

Finnes det noe en rustfri plate ikke tåler?

 

– Om man bare er nøye med å gjøre rent med vann rett etter bruk så tåler den nesten alt. Rustfritt stål tåler varme bra men man bør være forsiktig med å sette alt for varme kasseroller rett på ettersom det finnes en limt treplate under. Varmen kan påvirke limet og gjøre at treplaten slipper fra den rustfrie platen.

 

Vi har sett rustlignende avtrykk etter støpejernsruller – ødelegger det utseende?

 

– Bruker pleier å si at utsiden blir “smittet”. Rustfritt har et naturlig kromokidbeskyttelse. Det som skjer er at støpejernet “bryter” denne beskyttelsen og avgir jernpartikler på det rustfrie stålet. Men det er enkelt å få det bort med rengjøringsmiddel for rustfritt. Når man gjør det skapes kromoksidbeskyttelsen og ytre får tilbake sin naturlige glans.

“STÅLULL PÅ RUSTFRITT ER ET ‘BIG NO-NO'”

Finnes det noe man absolutt ikke skal gjøre med sin rustfrie plate?

 

– Stålull på rustfritt er et “big no-no”. Det kan ripe yttersiden på en måte og legge igjen misfarginger. Rengjør i stedet med vann og et rengjøringsmiddel.”

FLERE OG FLERE VELGER Å SETTE INN ET SLUK NÆR SPISESTEDET.”

Før man bestiller sin kjøkkenbenk er rådet fra Klas at man diskuterer gjennom sine alternativ med en kjøkkenselger.

 

– Det finnes mengder av måter å utforme sin vaskebenk på, derfor er det lurt å snakke med en proff først. Man trenger for eksempel å tenke gjennom hvilken sort og form man ønsker å ha på vasken.

– Mange velger å ha en stor og en mindre, to med ulik bredde. Andre vil kunne få hele ovnsplater i vasken og velger da en stor variant. Vi ser også at flere velger å sette inn et sluk i nærheten av spisestedet eller i kjøkkenøyen for å enkelt helle av kokende vann.

– Tenk gjennom dine behov og hvordan du bruker å bevege deg på kjøkkenet slik at du får en løsning som passer deg best.

 

Kan man matche sin vask med sin kjøkkenstil?

 

– En strippet vask med rette kanter og en firkantet vask passer fint inn i et moderne kjøkken. Avrundede hjørner med brettede kanter og en vask med brettede kanter med mykt avrundede overflater, er mer gammeldags og passer godt i flere klassiske kjøkken. Men dette er selvfølgelig et spørsmål om smak.

Fakta: DECOSTEEL

  • Decosteel tilbyr ett stort tilbud av vasker og kraner i rustfritt stål.
  • På hjemmesiden finnes et tegneprogram hvor du enkelt designer din egen vask.
  • Decosteel kan lage vasker i lengder opp til 8 meter og i L-form opp til 4 meter.
  • Les mer på DECOSTEEL.SE eller besøk dem på INSTAGRAM